Söndagsmorgon

En blogg från och om Tungelsta

Haninge – inte bara regional stadskärna!

Lämna en kommentar

Om mindre än en vecka så har Socialdemokraterna I Haninge årsmöte. Jag missar tyvärr årsmötet i år. Ett årsmöte är ett viktigt och högtidligt tillfälle för oss socialdemokrater, fyllt av ömsom glädje och ömsom allvar. Det är också ett tillfälle till reflektion och eftertänksamhet. Det här blogginlägget blir min reflektion över politiken i Haninge. ( om mig)

Den innevarande mandatperioden har till stor del dominerats av värdefrågor. Vi har i kommunfullmäktige en blåbrun sörja som på ett otäckt sätt försöker dra nytta av och underblåsa främlingsfientlighet och flyktingrädsla. Att Sverigedemokraterna profilerar sig i dessa frågor är inte oväntat. Det är deras kärnfrågor. Det är mer otäckt att Moderaterna har valt att profilera sig i samma unkna bruna vatten. Det är riktigt skrämmande.

Vårt budskap måste vara:

Haninge är en del av världen.
Världen är en del av Haninge.
Detta är ett faktum.
Förnekelse leder till splittring och oro.
Gemenskap leder till ett starkt Haninge för alla.

Det stora projektet i Haninge är bygget av den regionala stadskärnan. Vi möter den fortsatta framväxten av den när vi åker genom centrala Handen och möts av byggen och tillfälliga vägdragningar. Vi möter framväxten av den regionala stadskärnan i mötet av rapporter och kommunala handlingar. Det är bara att konstatera att utpekandet av Haninge som en av 8 yttre regionala stadskärnor är till stort gagn för kommunen och därmed ett naturligt fokusområde för kommunen och kommunledningen. Kommunen är dock så mycket mer än en regional stadskärna. Vi har de södra kommundelarna. Vi har en fantastisk skärgård med en stor utvecklingspotential. Jag räknar inte upp fler delar av kommunen för jag kommer garanterat missa någon. Fokus på den kommunala stadskärnan får inte leda till att vi inte orkar med att utveckla hela kommunen, ty hela kommunen kommer att behövas för möta den befolkningstillväxt som kommunen står inför. För att därmed vara rak på sak: Jag uppfattar att varken Samarbetskoalitionen eller Socialdemokraterna har haft kraft nog att omfamna hela kommunen. Det oroar mig! Det oroar mig mycket!

Låt mig i utifrån detta lyfta fram två frågor från Tungelsta som vi, samarbetskoalitionen och socialdemokrater, måste ha förmåga att hantera på ett bättre sätt än den tidigare kommunledningen. Tungelsta Utvecklingsprogram antogs av Haninge kommunfullmäktige 2012-12-08. Den viktigaste frågan som lyftes fram i programmet var trafiken till och från Tungelsta. Programmet uttrycker det på följande sätt: ” Den stora frågan vad gäller infrastruktur är att få till stånd en bättre vägförsörjning till och från Tungelsta. Stavsvägen måste komma till stånd inom en mycket snar framtid. Södertäljevägen måste avlastas från den tunga trafiken.” Kommunen har också så tidigt som år 2006 gjort studien ”Trafikutredning – Tungelsta – Västerhaninge”. Det senaste bidraget är av Trafikverket tillsammans med kommun och landsting framtagen rapport: ”Åtgärdsvalsstudie för förbättrad tillgänglighet och trafiksäkerhet längs med del av väg 257 och Stavsvägen (väg 556)”. Det finns med andra ord rejält med fakta. Vi är också överens om problemet. Det vi nu behöver är en stark politisk vilja från oss Socialdemokrater och Smarbetskoalitionen för att skapa en lösning på de problem som nu förhindrar fortsatt utveckling av Tungelsta och som skapar oro för varje förälder som ska skicka sina barn över Tungelstavägen till skolan. Jag vet nu att någon kommer att säga att det är ett svårt problem och att kommunen varken äger Stavsvägen eller väg 257. Det är helt riktigt, men för att vara ärlig. Jag tror inte att gränsen för mänsklighetens förmåga att lösa problem går vid trafikförsörjningen i Tungelsta.

Den andra frågan att lyfta rörande Tungelsta är att vi ska leverera på våra löften. I valet 2014 var vi tydliga med att det skulle byggas en fullstor idrottshall i Tungelsta. Det behövs ytterligare kapacitet för den idrottsverksamhet som Tungelsta IF med flera har. Vi kommer behöva idrottshall för framtida skolverksamhet i Tungelsta. Vi ska komplettera detta med att utveckla elljusspåret i Tungelsta med fler spår och ”utomhusgym”. Jag har en känsla av mer positiva vibrationer kring denna fråga, men jag har ännu inte sett att frågan har fått ordentlig fart.

Haninge – inte bara regional stadskärna.

 

 

Lämna en kommentar