Söndagsmorgon

En blogg från och om Tungelsta

Förvaltningsrätten och de blåbruna partierna.

1 kommentar

Den 16 december 2016 fick vi två avgöranden från Förvaltningsräten i Stockholm som har stor betydelse för Haninge. Det är i mål 14247-16 och 14306-16 som vi nu har fått domar. De klagande har varit Sven Gustafsson (m), Christian Lindefjärd (sd) och Kennerth Valtersson (sd). Deras motpart är Haninge Kommun. Bägge fallen handlar om laglighetsprövning av beslut i Haninges kommmunfullmäktige. I båda fallen så avslår förvaltningsrätten överklagandena. De konstaterar därmed att besluten fattades på ett korrekt sätt och i enlighet med lag och övriga förordningar.

De frågor som nu fick sitt rättsliga svar från förvaltningsrätten är kopplat till det beslut för budget 2017 i Haninge kommun som togs på ett extra kommunfullmäktige den 20 juni förra året. Det ena fallet (14247-16) handlar om hur beslutet för ett extra sammanträde fattades och om ordförande i kommunfullmäktige hanterade punkten på ett felaktigt sätt. Det andra fallet (14306-16)  handlar om hur beslutet för budget 2017 gick till. De klagande menar att ett av de förslag som fanns på bordet inte borde behandlats i fullmäktige eftersom de menar att det inte uppfyllde kommunlagens krav på balans i budgeten. Förvaltningsrätten sammanfattar sitt resonemang på följande sätt:

– Förvaltningsrätten finner vid dessa förförhållanden att de omständigheter som klagandena har påtalat inte kan anses medföra att de överklagade beslutet inte har tillkommit i laga ordning. Inte heller kan anförda omständigheter medföra att det överklagade beslutet strider mot lag eller annan författning.

Med andra ord Gustafsson, Lindefjärd och Valtersson rätten säger att ni har ingenting att klaga på ur juridisk merning i dessa fall!

Det betyder att vi i Haninge fortsätter med att förverkliga en bra budget som ger bra förutsättningar för fortsatt utveckling av skola, välfärd och bostadsbyggande.

För dig som vill gräva ned dig i exakta yrkanden och förvaltningsrättens hanterade av ärendet så hittar du protokoll från sammansträdet på Haninge kommuns  website och du kan begära att få dokumenten ovan från Förvaltningsrätten i Stockholm.

Vi skulle kunna nöja oss här. Men det finns anledning att titta på de bägge domarna från ett bredare perspektiv. Jag har några observationer och kommentarer som jag vill dela med er:

  1. Det är bra att det finns möjlighet att överklaga kommunala beslut. Det är ett skydd för oss som medborgare för att undvika godtycke från myndigheter och politiker. Det finns därmed ingen anledning att vara kritisk till att de klagande har valt att överklaga ett beslut som de uppenbarligen inte anser har gått rätt till. Vi har nu fått ett tydligt utfall från rätten. Det rimliga och normala är nu att som klaganden se frågan som avgjord, men det är upp till dem om de vill fortsätta och driva frågan i nästa instans.
  2. Det märkliga är att de klagande representerar partier i Haninge kommunfullmäktige som har en helt annan syn på lagen när det gäller andra frågor. Då ser de lagen mer som valbar till att följa. Den 19 december förra året tog fullmäktige beslut om att bygga tillfälliga modulbostäder för nyanlända och ungdomar. Frågeställningen är direkt kopplad till det beslut som Sveriges riksdag fattade den 25 mars förra året. Moderaterna på riksplanet står bakom beslutet och det innebär att kommuner är skyldiga att ta emot av staten anvisade nyanlända som fått uppehållstillstånd. Riksdagens beslut är en del av den migrationspolitiska överenskommelsen mellan alliansen och regeringen. I Haninge så driver moderaterna en annan linje. För dem gäller uppenbarligen varken lag eller överenskommelse. I Haninge så anser Sverigedemokraterna uppenbarligen att bara vissa lagar gäller! Christian Lindefjärd var tydlig med detta genom sitt uttalande i fullmäktige att vi behöver inte följa lagen eftersom det inte fanns något kännbart straff.
  3. De överklagandena som har kommit in från de blåbruna representanterna är nästintill likalydande i argumentation och text. Den som läser domen kommer att se att överklagandet från Sven Gustafsson (m) respektive överklagandet från Kristian Lindefjärd (sd) och Kennerth Valtersson (sd) har behandlats i ett sammanhang.  För den som följde debatten i fullmäktige kring tillfälliga modulbostäder och nyanlända så var det svårt att i argumentation särskilja moderaterna från sverigedemokraterna. Jag kan konstatera att i Haninge har vi nu en blåbrun sörja – ett tätt faktiskt samarbete mellan Moderaterna och Sverigedemokraterna. Det är skrämmande!

Avslutningsvis är det bra att vi nu har en bra och tydlig dom som fastställer att Haninge kommun och fullmäktiges ordförande har hanterat besluten kring budget på ett korrekt sätt. Det är också intressant att notera att vi får det tydligt att vi har ett nytt de facto samarbete i Haninge kommunfullmäktige. En blåbrun sörja! Det betyder att övriga ledamöter i fullmäktige behöver fundera på hur de ska relatera till den blåbruna sörjan.

 

En tanke på “Förvaltningsrätten och de blåbruna partierna.

  1. Ping: Ett parti som vilket som helst? | Söndagsmorgon

Lämna en kommentar