Söndagsmorgon

En blogg från och om Tungelsta

En kärleksförklaring till Första Maj!

Lämna en kommentar

 

Det är märkligt med Första Maj. Solen skiner alltid då. Det är min känsla i alla fall. Jag kan tänka mig att den känslan inte alltid står sig emot SMHI:s historiska koll. Men på1 maj 2016 sken solen! Vi fick samlas till högtidsdag och demonstration. Första maj i Haninge blev precis vad det skulle vara: Sol, samling, plakattillverkning, demonstration, Södertörns brass, politik och glädje. Antal deltagare var cirka 140 personer.

Första maj, första maj
varje sliten kavaj
blir en mantel av strålande ljus,
varje trött proletär
glömmer mödornas här
och går drucken av vårvindars rus.

Demonstrationståget går via diverse kringelikrokar från Eskilsparken till kulturhuset och Poseidons torg. Första maj berör! Det är uppenbart att ett 1:a maj tåg väcker intresse och glädje. Det ser man på alla som är med och tittar och vinkar från fönster eller från sidan av vägen. Det beror säkert delvis på att det blir musik och glädje. Något spektakulärt. Jag tror det dessutom beror på att människor innerst inne vet att politik handlar om vardagen för dig och för mig. Det var något som Åsa Westlund, riksdagsledamot från Haninge, lyfte upp i sitt tal på ett träffsäkert sätt. Hon berättade om den ensamstående jäktade mamman i Granängsringen. För henne var politik något som handlade om mediciner till barnen. Glasögon till ett av barnen. Politik handlar om det jordnära.

|:Upp till kamp emot kvalen!
Sista striden det är,
ty Internationalen
åt alla lycka bär!:|

Första maj handlar om politiska budskap och tal. Haninge hade glädjen att få lyssna till två talare: Åsa Westlund, riksdagsledamot från Haninge och Meeri Wasberg, kommunstyrelsens ordförande i Haninge. Åsa lyfte fram att politiken handlar om människors vardag. Det är inte enbart det massmediala spelet. Åsa lyfte också fram att vi lever i en tid då vi måste försvara gångna tiders segrar. Vi möter en borgerlighet som angriper fackliga rättigheter. Vi lever i en kommun där Moderaterna jämför livsmedelsarbetareförbundet med maffia. Det är otäckt. Vi har under den senaste veckan få ta del av hur arbetsvillkoren för många som har varit med och byggt Mall Of Scandinavia har sett ut. En del som jobbat där har tjänat 25 kr i timmen.

Det är så som Åsa påpekade att ett jämlikt samhälle ger fler människor möjligheter. Ett samhälle som frigör drömmar och kraft hos människor blir också rikt. Därför måste vi våga ta både ideologisk kamp och som parti våga satsa. Ett sådant exempel är att vi inom 20 år ska ha ett fossilfritt samhälle. Det är fullt möjligt.

Meeri lyfte fram att vi i Haninge nu satsar på att bygga bostäder. Hon kunde glatt konstatera att vi precis har satt spaden i jorden för att bygga det 18 våningar höga huset i Haningeterassen. Det ger fler bostäder. Haninge behöver bygga mer bostäder och det är vi i samarbetskoalitionen redo att göra.

Meeri var riktigt glad över att konstatera att Haninge kommun kommer att kunna inviga en ny yrkesskola i nya lokaler till hösten. Haninge vågar satsa framåt.

Haninge hade över 700 volontärer som var med kommunen och drev de evakueringsboenden som Migrationsverket behövde under hösten och vintern. Det visar på vilken solidaritet som finns i vår kommun och är redo att hjälpa till när det behövs. Meeri som kommunstyrelsens ordförande var både stolt och tacksam över detta.

SSU var representerat på mötet, via Mona Atashkar. Mona är en kraftfull röst för vikten och glädjen att organisera sig politiskt. Politik handlar om att ha roligt men att också våga utmana och förändra samhället.

LO sektionens nya ordförande Tiarana Larsson och Arbetarekommunens ordförande Jan Andersson hälsade oss välkomna till Poseidons torg. De kunde gemensamt konstatera att Tillsammans är vi starka! Vilket återkopplar till temat för 1:a Maj i år: Tillsammans för Sverige!

Alla tillsammans –
tillsammans för människans rätt.
Vad vi gör är vad vi ska och bör
och ingen kan stå utanför.
Alla tillsammans –
det finns inget annat sätt.
Framtiden kan verka hopplös, men
det är människan som skapar den.

Lämna en kommentar